Čebelnjak

Vsak čebelar si na začetku svoje poti izbere prostor, kjer bo namestil svoje čebele. Zelo razširjena praksa v Sloveniji je postavitev čebelnjaka, ki čebelarju nudi ustrezen prostor za delo s čebelami in shranjevanje čebelarskega orodja, čebelam pa zavetje v vseh vremenskih razmerah. 

 

 Gradnja našega čebelnjaka je bila dokončana v letu 2015. Zgrajen je po načrtih, ki so dostopni na spletni strani ČZS. Postavljen je na šestih točkovnih temeljih in je v celoti zgrajen iz lesa. Njegove mere so: dolžina 6 m , širina 4m in višina 4,5m. V njem je prostora za 24 deset-satnih AŽ panjev,ali 16 3 etažnih AŽ panjev. V čebelnjaku je dodaten prostor za hrambo čebelarskega orodja. V prostoru je orientiran po stari tradiciji pri čemer so izletna žrela panjev usmerjena jugo - vzhodno, tako čebelam zagotavlja prve jutranje žarke in senco v popoldanskih urah. 

Čebelnjak je od hiše odmaknjen ~40m nižje, zato sta do njega pod zemljo speljani vodovodna in električna napeljava. Vodovodna napeljava hkrati oskrbuje vodni napajalnik, kjer si čebele lahko nabirajo svežo vodo za svoje potrebe.

Na vrh