Obdelava čebeljega voska

Čebelji vosek je eden redkih čebeljih proizvodov, ki ga čebelarji primerno obdelanega vračajo v panje.

 

Pridelava voska

 

Vosek pridobivamo s topljenjem starega odsluženega satovja in s topljenjem voščenih poklopcev pri točenju medu. Glavni namen topljenja je iz voska odstraniti nečistoče, predvsem iz plodiščnega satovja, kjer v njem ostajajo ostanki izlegajočih čebel. Topljenje satovja lahko izvajamo na več načinov:

  • S topljenjem v sončnih topilnikih
  • S topljenjem na pari
  • S prekuhavanem

Pri nas pretežno uporabljamo sončne topilnike, saj tako z relativno malo vložene energije iz voska odstranimo večino nečistoč.

Topljenje v sončnem topilniku

 

Čiščenje voska

 

Po topljenju v topilniku lahko v vosku ostanejo sledi medu, zato pri nas manjše količine voseka v naslednjem koraku prečistimo še na pari v sokovnku. 

 

Čiščenje voska v sokovniku 

 

Stopljen vosek ulit v kalupe

 

Očiščen čebelji vosek iz deviških satov

 

 

Sterilizacija voska

Sterilizacijo voska opravimo v oljnem kotlu. V tem primeru v kotel vstavimo samo vosek in ga segrevamo do temperature 125°C. 

 

Sterilizacija voska v oljnem kotlu

 

Vlivanje satnic

Steriliziran vosek je tako pripravljen za vlivanje satnic. 

 

Na vrh