Moji pripomočki

Čebelnjak

Vsak čebelar si na začetku svoje poti izbere prostor, kjer bo namestil svoje čebele. Zelo razširjena praksa v Sloveniji je postavitev čebelnjaka, ki čebelarju nudi ustrezen prostor za delo s čebelami in shranjevanje čebelarskega orodja, čebelam pa zavetje v vseh vremenskih razmerah. 

 

Read More

Točenje medu

 Pri točenju medu uporabljamo 6 satno točilo na motorni pogon znamke Konigin. Točilo je v celoti izdelano iz nerjaveče pločevine. 230 V krmiljenje motorja zagotavlja brez stopensko  nastavitev vrtljajev centrifuge, kar zmanjša možnost poškodbe satovja. šest satno točilo je bilo izbrano po tehtnem premisleku, saj zmore iztočit več satov in omogoča večjo razporeditev teže pri manjšem številu satov. Tako lahko hkrati obdelujete 2, 3 ali 4 sate, brez močnejših tresljajev.

Dodatni podatki

Priprava satnikov in utapljanje satnic

Priprava in utapljanje satnic v satnike je opravilo pri vseh čebelarjih. Zaradi nujnosti menjave starega satovja z novim, ali naselitev nove družine je potrebno satnike opremiti s satnicami. 

Read More

Obdelava čebeljega voska

Čebelji vosek je eden redkih čebeljih proizvodov, ki ga čebelarji primerno obdelanega vračajo v panje.

Read More

Zdravljenje

Skrb za zdravje čebeljih družin je v čebelarstvu najvišja prioriteta. Zdrave in močne družine so prvi pogoj za obilen donos čebeljih pridelkov. Varoja (Varroa destructor) je ena izmed najnevarnejših čebeljih "bolezni", ki lahko nepazljivem čebelarju čez zimo zdesetka čebelje družine. 

Pri svojem delu zatiranja varoje se v prvem planu osredotočamo na naravni način z uporabo organskih kislin in izrezovanjem trotovine.

Pri svojem delu uporabljamo: 

  • Mravljinčno kislino po sistemu dolgotrajnega izhlapevanja
  • Oksalno kislino po sistemu pokapljanja

 

Na vrh