Gradnja Čebelnjaka

Natisni
16. 05. 14
Zadnja posodobitev: 27 december 2018

Po dolgem času načrtovanja je v letu 2013 prišlo do realizacije gradnje čebelnjaka. Gradnja je potekala v lastni režiji in v večini s sredstvi, ki so bile na dosegu. 

 Ogrodje je sestavljeno iz lesa pridobljenega v lastnem gozdu. Hlodovino smo kar v gozdu razžagali in jo odpeljali domov, kjer je bil razrezan les ustrezno shranjen do pričetka gradnje.

 

Med tem časom je bilo potrebno urediti lokacijo postavitve. Na podlagi izbranega načrta je bilo postavljenih 6 točkovnih temeljev opremljenih s sidri. Sidra so izdelana doma in imajo privarjeno oviro za mravlje.

Površina okrog temeljev je bila obrobljena z robniki, obdelana z filcem in zasuta s kamenjem. S tem smo preprečili ras trave in plevela pod čebelnjakom, saj bi tako imele mravlje kljub temu dostop do notranjosti. S kamenjem sta bila tudi zakamuflirana dva meteorna jaška, ki odvajata deževnico iz žlebov. 

 

 

Sestavljanje čebelnjaka se je pričelo v maju 2014. V enem dnevu je bilo sestavljeno ogrodje in podeskano ostrešje.

 

V želji po ločno opaženem napušču pred čebelnjakom je bilo potrebno najti ustrezno rešitev. Po dolgotrajnem premisleku se je porodila zamisel da se iz desk debeline 50mm in 300mm širine izreže jo nosilci ustreznega premera. Natančna obdelava takšne dimenzije lesa je za domačo delavnico nemogoča, zato so bili nosilci na podlagi šablone izdelane pri mizarju.

 

Čebelnjak je opažen v celoti z brunami, ki so pobarvane s prozorno debelo slojno lazuro. 

 

Z vgradnjo kritine smo morali počakati, da je bil čebelnjak v celoti obdan z opažem. Saj smo s tem dosegli ustrezno trdnost za težo kritine na strehi. Kritina je bobrovec z dvojnim kritjem.

 

Deževno obdobje je pokazalo težavo z zastajanjem vode na zgornji strani čebelnjaka, zato je bila potrebna vgradnja še drenaže. Okrog obrobe robnikov je bil skopan jarek v katerega smo položili filc in cev v filcu zasuli s kamenjem. Nato smo kamenje pokrili s filcem in zasuli z zemljo. na tak način je bila odpravljena težava s stoječo vodo.